Meni Zapri

Sodelovanje na projektu Srečava se v knjižnici

Študentski klub Groš se je pridružil projektu Srečava se v knjižnici, ki ga letos pripravlja Mestna knjižnica Grosuplje – enota Ivančna Gorica. Projekt je  uspel na javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Suhe krajine, Temenice in Krke (LAS STIK) v letu 2018 in je financiran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Projekt bo pomagal k boljši socialni vključenosti mladih, žensk in drugih ranljivih skupin. Predvideva rešitve, ki bodo pripomogle k ustvarjanju delovnih mest, hkrati pa bodo ciljne skupine (mladi, upokojenci, invalidi, osebe s posebnimi potrebami in drugi) aktivne v knjižnici. Poseben poudarek je namenjen mladim, saj je cilj izboljšati njihov položaj in povečati njihovo vključenost v lokalno okolje ter jim omogočiti lažji prihod na trg dela.

V sklopu projekta bodo potekali literarni večeri, razstave in glasbeno-recitacijski večeri. Pri organizaciji dogodkov pomagamo tudi aktivisti Groša, saj menimo, da je vključenost mladih v izrednega pomena.

V kolikor imamo med člani kakšnega mladega ustvarjalca, ki bi želel razstavljati svoje izdelke, nas vedno lahko kontaktirate. Poleg tega lahko sodelujete tudi na literarnih večerih (kot moderaratorji, glasbena točka ipd.)

Izvedeni projekti:

Pogovor z novinarjem Boštjanom Videmškom – Plan B

V sodelovanju s Knjižnico Ivančna Gorica smo organizirali pogovor z avtorjem knjige Plan B, Boštjanom Videmškom in ekološko potopisno predavanje o “poti okoli sveta”.

Boštjan Videmšek je skupaj s priznanim fotografom Matjažem Krivicem odšel na »pot okoli sveta«, da bi našel odgovore, če obstajaja možnost rešitve podnebne krize. Skupaj sta poglobljeno raziskala tudi industrijo litija, zaradi baterij ključne sestavine vseh elektronskih naprav in dobesed­nega gonila 21. stoletja. Spraševala sta se o nacionalni kognitivni disonanci; je zelena revolucija res mogoča le tam, kjer je na voljo veliko denarja, še posebno, če ta prihaja iz »črne«, naftne industrije. Iskala sta alternativne vire energije, analizirala električno mobilnost na Kitajskem in Norveškem ter njene prednosti in omejitve v velikih in majhnih državah. Z vsemi temi primeri sta skušala pokazati, da rešitve obstajajo. Da obstaja plan B.

Ulična fotografska razstave Tadej Strah: UGLAŠEVANJE TIŠINE

Pomagali smo tudi pri pripravi ulične razstave, kjer je svoje fotografije razstavljal član Groša Tadej Strah. Razstavo si lahko ogledate na oknih knjižnice Ivančna Gorica do konca februarja 2021.