Meni Zapri

Dijaki se bomo borili za našo enakovredno prihodnost!

Dijaška sekcija Študentskega kluba GROŠ podpira »vseslovenski bojkot šole na daljavo«

Šolanje na daljavo se je v primerjavi z izobraževanjem v živo jasno izkazalo za manj učinkovito. Ker je komunikacija med profesorji in dijaki preko Zooma slaba, motivacija za delo in sodelovanje šibka, večurno gledanje v ekrane pa mučno, smo mladi v času epidemije prikrajšani za kvalitetno izobrazbo. Čeprav nekaterih dijakov spremljanje pouka iz udobja svojega doma ne moti, pa večina teh razmer noče več prenašati.  

Zavedamo se, da je stanje v času koronaepidemije izjemno resno, zato spodbujamo nošenje mask in primerno medsebojno razdaljo, vendar verjamemo, da je omejevanje virusnih okužb mogoče, ne da bi žrtvovali  izobrazbo slovenske mladine. Pokazalo se je tudi, da mladi nismo rizični prenašalci koronavirusa, zato bi bila uvedba izobraževalnega modela C primerna in varna rešitev.

V najbolj neugodni situaciji pa smo se letos znašli maturantje. Ne soočamo se namreč le s težavami pouka na daljavo, bremenijo nas tudi prelomna življenjska vprašanja: Se bomo leto lahko uspešno pripravili na maturo? Bomo pred maturo sploh kaj v šoli? Kako bo letos potekala matura? … Kot da pritisk na dijake zadnjih letnikov ni bil dovolj velik, pa se je pred kratkim vlada RS odločila zavrniti razpis za vse študijske programe naslednjega študijskega leta. Dijaki  smo se tako bali, da do informativnih dni torej ne bi izvedeli, ali se bo program, na katerega bi se želeli vpisati, sploh izvajal in koliko prostih mest bi bilo sploh na voljo! Na srečo je bil v preteklih dneh razpis za vpis vendarle potrjen, nam pa je takšno zapletanje prineslo le dodaten stres. 

Matura predstavlja življenjsko prelomnico, ko se moramo nekateri odločati, kaj bomo počeli celotno aktivno obdobje našega življenja, drugi  se morajo odločati, ali bodo nadaljevali svoje izobraževanje, ali pa bodo raje odšli na trg dela. Nenazadnje moramo za obe odločitvi opraviti maturo,  le-ta pa mora biti za vse dijake enakovredna. V trenutnih razmerah izobraževanja na daljavo ta enakopravnost odpade, saj vsi dijaki nimamo enakih pogojev. Morda so za nekatere dijake, ki imajo svoje sobe in mir ter primerno tehnologijo, priprave na maturo povsem udobne, vendar teh privilegijev nimajo vsi, nekateri za svoje šolanje namreč še vedno uporabljajo mobilne telefone, ker doma pač nimajo dovolj računalnikov, drugi se morajo v eni sobi šolati še z drugimi sorojenci, ali si prostor deliti celo s svojimi starši, če ti delajo od doma. O dijakih z dodatno oteženim socialnim položajem, ki jim je šola pomenila toplo in mirno okolje, saj so imeli tam osnovne pogoje za svojo eksistenco, verjetno ni potrebno razglabljati.

Tako MATURA LETOS NE BO PONUDILA ENAKIH POGOJEV ZA NADALJNI VPIS, saj ti v zavetju svojega doma vsekakor niso enaki za vse. Tisti, ki imajo dobre materialne pogoje, bodo na račun drugih, ki imajo slabše, še profitirali, saj se uspeh na maturi na koncu ovrednoti glede na povprečni rezultat vseh maturantov. Vse to mnogim povzroča hude duševne stiske. Razumemo, da se moramo vsi prilagajati trenutni situaciji, pa vendar nas jezi, da ima Vlada  očitno druge prioritete; namesto da bi maturantom, mladim, ki bodo ključni za razvoj slovenske prihodnosti, omogočili kvalitetne priprave na maturitetne izpite, so se najprej osredotočili na zaslužek in začeli odpirati skoraj vse  trgovine in storitvene dejavnosti pred izobraževalnimi institucijami. Ali primerno izobraževanje zadnjih letnikov res predstavlja večje tveganje kot sprostitev gospodarstva?

Ker se po mesecih obljubljanja vrnitve v šole, ni spremenilo nič, so dijaki z iniciativo “zahtevamo šolo” navezali stike z ministrico Simono Kustec. V sredo naj bi dijaki Kustečevi torej razložili, zakaj šolanje na daljavo ne more več nadomeščati izobraževanja v živo. Sestanek pa je ta kasneje odpovedala, češ da ima druge obveznosti. Kot nalašč je predlagala nov termin- datum napovedanega protesta. Še več, postregla je z lažjo, da je odprta za sodelovanje in da to počne preko reprezentativnih organizacij, torej prek Dijaške organizacije Slovenije (DOS). V četrtek pa smo izvedeli, da je njena izjava daleč od resnice: DOS se namreč že dlje časa  trudi vzpostaviti dialog z ministrstvom, odziva pa od nikoder.

 “Dijaška organizacija Slovenije (kot tudi novoustanovljena dijaška gibanja, ki se borijo za vračanje dijakov v šole) se že dlje časa trudimo za vzpostavitev konstruktivnega dialoga s pristojno institucijo, od katere je odvisna prihodnost našega izobraževanja. MIZŠ takšnega dialoga očitno ne želi, saj odpoveduje sestanke ter se ne odziva na odprta pisma in dopise DOS.”

Ignoranca do nezadovoljstva dijakov , še posebno do maturantov je presegla meje. Ker se je ministrstvo izkazalo kot nepripravljeno za kakršnokoli sodelovanje, vlada pa profit postavlja pred dobrobit mladih, Dijaška sekcija Študentskega kluba GROŠ podpira »vseslovenski bojkot šole na daljavo«.

Eva Urankar, predsednica dijaške sekcije GROŠ