Meni Zapri

Maska za dober namen

Iščemo prostovoljce za šivanje tekstilnih mask iz blaga za občane Grosuplja.

V sodelovanju z Večgeneracijskim centom Skupna točka Grosuplje in Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje organiziramo še eno aktivnost, s katero lahko skupaj pomagamo sokrajanom!

Vsa navodila za izdelavo, kako tekstilno masko z žepkom z dodatnim filtrom izdelati iz udobja svojega doma najdete na dnu tega članka, kjer je objavljen tudi posnetek. Sedaj je čas, da na plan prinesete staro blago in naredite nekaj za skupno dobro!

Če materialov nimate, pa nam javite preko elektronske pošte ali telefona in bomo poskrbeli, da pridete do njih. Tudi za transport mask bomo poskrbeli mi!

V koliko poznate koga, ki masko potrebuje, nas lahko kadaroli kontaktira, vse maske so brezplačne, pripeljemo jih lahko na dom (pustimo jih v nabiralniku, tko da je celoten postopek brez kontakten).

Za več informacij nas lahko kontaktirate na:
☎ 041/358-392 (ŠK GROŠ)
☎ 070/640-344 (Skupna točka)

Izdelava tekstilne maske z dodatnim žepkom za filter

1. korak:
Iz blaga, ki ga najdete doma (lahko so stare bombažne majice ali rjuhe) izrežete pravokotnik velikosti 20×34 cm.
2. korak:
Blago po dolžini prepognete na pol in na vsaki strani, po širini, začrtate mejo 5 cm od roba, blago zašijete po odmerjeni stranici.
3. korak:
Elastiko narežete na 20 cm, potrebujete dve elastiki. Zaželjeno je, da elastika ni predebela, da se bo lepo prilagajala ušesom.
4.korak:
Blago ponovno prepognete tako, da je šiv, ki ste ga naredili gleda proti stropu in je na sredini (sredino preverite z merilnim trakom).
5. korak:
Na vsako stran blaga z buckami pripnete elastiko (glejte posnetek!), in blago zašijete po celotnem robu skupaj z elastiko. Pazite, da prišijete zgolj rob elastike in ne celotno elastiko.
6. korak:
Masko po navodilih v posnetku dvakrat prepognete na vsaki strani, da dobite gube, pomagajte si z buckami. Blago po širini zašijete, da gube ostanejo na mestu.
7. korak:
V zgornji rob maske všijte žico, ki bo pripomogla k temu, da se maska prilagodi obrazu oz. nosu. Uporabite lahko vrtnarsko žico, sponke za papir…). Za eno masko potrebujete približno 7 cm žice.

Navodila za izdelavo maske je pripravila Pistacija (Instagram).

Opozorilo:
‼ Maske so primerne so za domačo uporabo (npr. za v trgovino).
Pred prvo uporabo je masko obvezno potrebno oprati.
‼ Maska je funkcionalna doker se na navlaži oz. dokler ostane suha, potem jo je potrebno zamenjat.
‼ Maske so pralne in namenjene večkratni uporabi, priporočena temperatura za pranje je min. 60°C.
‼ Maska ima žepek za filter, ki ga je potrebno menjati (kot filter se lahko uporabijo papirnati robčki ali dodaten kos blaga)
.