Meni Zapri

Grošev vpis in klepet s predsednico ŠK GROŠ, Anamarijo Ahlin

Letos je, kot povsod drugod, tudi v Študentskem klubu GROŠ situacija povsem drugačna kot po navadi. Zaradi novonastalega virusa smo tudi mi morali svoje delovanje nekoliko spremeniti in preusmeriti v digitalno obliko, zaradi česar smo bili deležni tudi več vprašanj s strani naših članov. Tako sva se z našo predsednico, Anamarijo Ahlin, odločili, da vam predava vse potrebne informacije kar preko klepeta ob kavi, v katerem vas bova seznanili z vsemi trenutno aktualnimi informacijami.

  1. Kdo smo, kaj delamo?

Študentski klub GROŠ je mladinska organizacija, ki študentom in dijakom iz upravne enote Grosuplje omogoča razne ugodnosti pri različnih lokalnih ponudnikih. Aktivisti organiziramo veliko različnih projektov, s katerimi nudimo številne obštudijske dejavnosti. Med glavne celoletne aktivnosti spada subvencionirana članarina v fitnesih ter knjižnici in brezplačen tisk študijske literature.

  • Kako ste svoje dejavnosti prilagodili v času koronavirusa?

V začetku smo vse dogodke preusmerili na splet, pripravili smo izobraževalna in potopisna predavanja ter turnirje računalniških igric. Poleg tega smo našim študentom in dijakom vedno na voljo preko elektronske pošte in telefona. Povezali smo se tudi s Civilno zaščito Grosuplje in Večgeneracijskim centrom Skupna točka ter tako pomagali pri zagotavljanju nujnih življenjskih sredstev ostarelim in ogroženim skupinam. Poleti pa smo se osredotočili predvsem na manjše dogodke na prostem, kot npr. Groševa osvežitev na Kolpi, joga v naravi, karting in kolesarjenje na Iški vintgar. 

  • Se ob vstopu v novo šolsko leto pojavljajo kakšne skrbi? Kako študentje gledate na celotno situacijo?

Tako kot vsi ostali se bomo tudi mi morali prilagoditi novonastali situaciji. Žal nam je, da bomo s tem, ko se bomo šolali kar od doma, izgubili stik s sovrstniki, hkrati pa je to prisilen ampak dober korak k temu, da se digitaliziramo na vseh področjih. Želimo pa si, da bi se situacija čim prej umirila in da bi spet obiskovali srednje šole in fakultete po ustaljenih tirih. 

  • Ko ravno govorimo o vpisih, kako je letos z vpisi v Grošu?

Z vpisi smo začeli 21. 9. Za razliko od preteklih let pa letos le – ta poteka na našem klubu in ne na e-Študentskem servisu kot po navadi, kar je posledica zaostrenih ukrepov. Naše članstvo je brezplačno, vse kar posameznik potrebuje je potrdilo o vpisu za tekoče študijsko leto. Včlani se lahko vsak dijak ali študent, ki ima stalno bivališče v upravni enoti Grosuplje. Ob vpisu pa kot vsako leto naši člani prejmejo nekaj praktičnih darilc, in sicer pisalne bloke, kemična pisala, samolepilne listke, letošnja novost pa so tudi klubske majice z motivom naših maskot, slončka in muce. 

  • Kaj pa študentje iz Ivančne Gorice in Dobrepolja? Kje se lahko vpišejo oni?

Z veseljem sporočam, da po nekaj letih ponovno odpiramo Groševo pisarno v Ivančni Gorici, kjer bodo uradne ure ob torkih in četrtkih od 18.00 do 20.00, v prostorih za društva nad Mestno knjižnico Grosuplje, enota Ivančna Gorica (vhod je z zadnje strani), v Dobrepolju pa uradne ure potekajo ob četrtkih, od 17.00 do 19.00, v 3. nadstropju Jakličevega doma.

  • Kdo pa so aktivisti, ki pripravljajo vse te ugodnosti in skrbijo za izvedbo projektov?

Trenutno je v naši ekipi približno 20 aktivistov, ki enakovredno pokrivamo vse 3 občine. Gre za dijake in študente, ki prihajamo iz povsem različnih študijskih smeri, v ekipi smo tako družboslovci kot naravoslovci, ki se z združevanjem različnih idej tako zelo dobro dopolnjujemo. Veliko stvari se naučimo sproti, zato smo vedno veseli tudi novih aktivistov, ki v ekipo prinesejo svežino in širino. Če te zanima delo aktivista, boš na uradnih urah vedno dobil vse potrebne informacije, lahko pa nas tudi pokličeš na našo telefonsko številko.

  • Lani ste imeli odmeven koncert ob 20. obletnici, kakšni pa so vaši plani za letos?

Po lanskem super izpeljanem koncertu, kjer je bila udeležba nad vsemi pričakovanji, je tudi za letos sledil podoben plan, to idejo pa smo morali opustiti zaradi trenutne situacije. To pa je bil spet dober izziv, da razmišljamo izven okvirjev, zato 16. 10. 2020, prvič v zgodovini Študentskega kluba GROŠ, organiziramo drive – in kino, pri gasilskem domu Grosuplje. Brez dvoma bomo z izbiro poskrbeli za vse okuse in generacije. Za več informacij pa lahko vedno obiščete našo spletno stran, Facebook ali Instagram.

  • Ali bi želela dijakom in študentom še kaj sporočiti?

Lepo vas vabim k vpisu in udeležbi čim več Groševih projektov. Vedno smo odprti za nova sodelovanja in ideje, hvaležni pa bomo tudi za vsak vaš predlog in posledično izboljšave naših projektov. 

Se vidimo v Grošu! 

Intervju pripravila Neža Androjna
(Groševcu ni nikoli dolgčas!)

Skip to content