Meni Zapri

Korak za duševno zdravje: PREMAGAJ STRES

Živimo v modernem svetu, v katerem velikokrat pozabimo nase, na čas, ki bi moral biti namenjen le poglobitvi v lastne misli in skrbi zase. V ”sodobnem” tempu  pozabljamo na pomembnost lastnega zdravja in na posledice, ki jih ima lahko takšen način življenja nanj. Z delavnico Korak za duševno zdravje: Premagaj stres, smo želeli dijake in študente občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje ozavestiti o pomenu skrbi za naše duševno zdravje.

Program delavnice je bil sestavljen zelo sistematično. Sprva smo se posvetili teoretičnim osnovam in spoznavanju resničnega pomena duševnega zdravja. Študentka psihologije in trenerka v mladinskem delu, Maša Androjna, nam je pojasnila specifike duševnega zdravja, podrobneje obvladovanje stresa in preobremenjenosti, spoznali pa smo tudi možne tehnike sproščanja, s katerimi lahko poskrbimo za lastno duševno zdravje. Po opravljeni delavnici nam je trenerka pripravila še interaktivno dejavnost, pri kateri si je vsak posameznik izdelal načrt, s katerim bo v prihodnje poskrbel za svoje duševno zdravje in sproščanje.

Drugi del delavnice pa je zasedel tečaj začetniške joge, ki je poleg tehnik sproščanja še en izmed izjemnih načinov za razbremenitev skrbi in spoprijemanje s stresom. V prostorih Športnega društva Grosuplje smo s pomočjo vaditeljice joge spoznali osnove, se preizkusili v lastni osredotočenosti, pozornosti na trenutek, prijetno pa smo se nasmejali tudi ob spoznanjih, da smo nekateri bolj, nekateri manj gibčni, kar nas je še bolj navdalo z motivacijo za izvajanje zahtevnejših poz.

Po koncu delavnice smo se vsi počutili veliko bolje kot na začetku. Zdelo se nam je, da smo spoznali jedro vsaj nekaterih naših problemov, kar nam omogoča učinkovito spoprijemanje z njimi v prihodnosti. Že samo preko prvega dela delavnice, se je naša psihična napetost začela počasi umirjati; v drugem delu pa jo je poleg joge počasi začela izrivati tudi prijetna, umirjena glasba. Po dolgem času smo se začeli zavedati, kakšen pomen ima naše duševno zdravje, naša duševna obremenjenost za nas in našo kakovost življenja.

Neža Androjna, ŠK GROŠ